Добрич Хам Радио

Сателитен полеви ден (11.06.2022) – Тест на системата за сателитни връзки

Миналата седмица, в събота, 11.06.2022 г., макар и с изгледи за дъжд от сутринта, с част от добричката радиолюбителска група проведохме дългоочаквания тест на изработената от Владимир Георгиев (LZ4HA) система за сателитни радиовръзки – автоматичен антенен ротатор с компютърно управление през Orbitron и двубандова Яги антена (4 ел. на 2 м. и 5 ел. на 70 см.).

Ротаторът се справи отлично със задачата да поддържа антената правилно ориентирана в посоката на преминаващия спътник. Бяха проведени тестове както със сателити, излъчващи радио маяци, телеметрия и метеорологични данни, така и с такива с ретранслатор на борда.

Беше осъществена успешна връзка през репитъра на Международната космическа станция (RX: 438.700 MHz, TX: 145.990, CTCSS: 67 Hz) между LZ2DMV (KN33VN) и IW7DOL (JN90CI). Използвахме трансивър ICOM 910H и мобилно радио CRT Micron.

Имаме големи надежди, че в недалечно бъдеще, вече преминалата първото си изпитание техника ще ни послужи и за провеждане на пряк контакт с училище от Добрич и астронавти на борда на МКС по програмата ARISS.

В мероприятието участваха LZ2HA, LZ4HA, LZ2BB, LZ2CFW, LZ2DMV.

LZ2HA помогна много при изработката на някои от възлите. Боян (LZ2BB) осигури едната станция и акумулатора. Другата радиостанция (IC910) беше предоставена от Владо Шопов (LZ4OA). Оператори бяха Радо (LZ2CFW) и Митко (LZ2DMV). Логистика – Веселин Владимиров и Веско (LZ2HA).