Добрич Хам Радио

Репитър LZ0RHA се намира на седемдесетия метър на телевизонната кула в гр. Добрич.

Оборудван е с 2 броя двуелементи насочени Яги антени (една приемна и една предавателна) и хардуерен контролер.

Изграден е на основата на професионална комуникационна техника – приспособен за радиолюбителски цели модул Ericsson RS 4000, използван в близкото минало в системата на мобифоните у нас. Изходната мощност с текущия захранващ блок е около 20 вата. Ретранслаторът осигурява безпроблемни връзки от открити и закрити пространства в целия град с минимална мощност (>= 150 – 200 mW). През репитъра работят и колеги от Шумен и Каварна, а при прохождение – от Украйна и Русия.

Повече технически детайли може да намерите на сайта на LZ0RHA.

На репитъра работи в изнесен режим (с отделно радио, отдалечено от репитъра) софтуерът SvxLink, който предоставя най-различна функционалност, включително и EchoLink свързаност. За да се свържете към друг репитър, включете EchoLink модула, като изпратите DTMF 2#, след което изберете node номера на отдалечения репитър, последван от #, напр. 309503#. След като свършите с използването на отдалечения репитър, разкачете го от LZ0RHA с #.

Тъй като SvxLink-ът е изнесен, при работа с EchoLink на репитъра, ще чувате опашката му преди да се затвори PTT-то (да, дразнещо е, но няма какво да направим по въпроса). Опашката ще се чува и на отдалечените репитри към които го свържете, което може да е дразнещо за колегите на тях, затова го разкачайте веднага след като свършите с ползването на отдалечения репитър.

Може да чуете каква е актуалната метеорологична обстановка в гр. Добрич като изпратите DTMF *9#. Информацията ще бъде взета от интернет и ще бъде прочетена на български език. Съобщава се: температура, метео обстановка с думи, вероятност за валежи и код за опасно време (ако има обявен от БАН за съответния ден).

Активността на репитъра се записва от QSO Recorder модула на SvxLink за по-късно прослушване и с цел регистриране на проблеми.

Записите от предишния ден се изтриват автоматично в полунощ. Могат да се слушат тук.

Ако не желаете връзката ви да се записва, може да изключите временно модула с команда 80#. След като приключите, активирайте го отново с 81#.

Команда Описание
* 7 #
Изключва / включва автоматичния режим за съобщаване за преминавания на Международната космическа станция над Добрич.
* 8 # Проверява за преминавания на Международната космическа станция над Добрич в следващите 30 минути и съобщава начало, продължителност и
край на преминаването.
* 9 # Метеорологичен статус за Добрич. Точен час, температура, времето словом, вероятност за валежи и код за опасно време, ако има обявен от БАН за
съответния ден.

LZ0RHA

Репитър LZ0RNA (R5) се намира на седемдесетия метър на телевизонната кула в гр. Добрич.

Оборудван е с 2 броя двуелементи насочени Яги антени (една приемна и една предавателна).

Изграден е с два броя УКВ радиостанции „Лотос“, пълен набор обемни резонатори (филтри, разделящи приемната от предавателната честота, тъй като двете се намират само на 600 KHz една от друга) и хардуерен контролер със същите функции като на LZ0RHA.

Изходната мощност е около 10 вата.

Повече технически детайли може да намерите на сайта на LZ0RHA.

LZ0RNA

Цифровият DMR репитър е най-новото съоражение за радиолюбителите в гр. Добрич.

Изграден е на базата на радиостанции Motorola CM140, фабричен дуплексен филтър (дарение от LZ2NKN) и MMDVM модем. Оборудван е с фабрична вертикална антена Diamond X-200 и качествен фидер.

Поддържат се две работни мощности – 5 вата и 23 вата.

Конфигурация на времевите слотове:

TS1 – BM – статични TG 284, 284359 и 284027 (9) + динамични по избор

TS2 – FreeDMR – TG 284 + динамични по избор

LZ0DCH